Tuesday, March 28, 2006

Hva er nytt på Silikonlinsefronten?

Sammendrag fra BCLA konferanse 2002. Er det noen forandringer?

Contact lens associated keratopathy: Etiology and Amelioration - professor Ken Polse,California USA

Dette over forkortes da raskt og enkelt til CLAK. Det er forsøket å finne en årsak til at dette opptrer. Det ble konkludert med at melkesyre i cornea fører til svelling, ødem og til slutt endringer i endotelets morfologi.

Hva gjør vi så med det, og hvilken Dk er ultimat? Det ble funnet at ikke nødvendigvis Dk alene spiller den viktigste rollen. Når døgnlinser er på om natten samles det debris under linse. Når da pasienten i våken tilstand begynner å blunke vil dette debri gnage mot epitelet, og forårsake skader. Debri skylles ikke lett ut pga mkl dårlige evne til sirkulasjon av tårevæske under linse. Det ble anbefalt å utvikle linser som hadde hull for bedre tårevæskesirkulasjon

Novel Contact Lens Materials: What Problems Remain? - Professor Lyndon Jones, Ontario Canada

Silikonmaterialer er begynt å ta en større og større del av linsemarkedet. Siste års utvikling av bedre materialer gjør dette mulig. Men, samtidig oppleves også en del problemer, SEAL, CLARE, CLPU, erosjoner og keratitter for å nevne noe. Det anbefales å ikke tilpasse linser flate. Det vil da være mer bevegelse rundt limbus som kan forårsake f.eks SEAL ved bevegelse under øvre øyelokk, de mucinballer som dannes på linseoverflaten kan lettere komme under linse og gi skader på epitelet.
Det anbefales også å bruke H2O2 til rensing av linser da denne opprettholder linsens fuktighet bedre, bruk også fuktedråper ved behov. Pasienter med fet tårefilm anbefales ikke å bruke silikonlinser, og da ihvertfall ikke linser som presenterer mye silikon i linseoverflaten.

Fra MedLine:
Mucinballer dannes hovedsakelig fra goblet celler i conjungtiva. Vettabiliteten til linser påvirker også dannelsen av Mucinballer, bedre vettabilitet gir større sansynlighet for ”baller” om linsebruker allerede er disponert for dette.

No comments: