Monday, April 23, 2007

Puerto Wilches, Santander

Noen linker til det stedet vi har vaert denne uken

Amnesty
http://www.amnesty.no/web.nsf/pages/45CCEB04B809BB5AC1256A690044B578
Ny tid
http://www.nytid.no/?sk=7&id=37
Wipikedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Barrancabermeja
Colombiasupport
http://www.colombiasupport.net/199911/mmreport.html

Her har vi vaert med Patrulla Aerea. Det ble nok ikke saa mange som forespeilet. Det var oss fem norske optikere og Luisa, i tillegg var det 3 Colombianske optikere, en sykepleier og en operasjonsteknikker. Det var ogsaa en lege som ikke jobbet sammen med oss. Det kom senere noen flere paa fredag naar vi dro tilbake.
Det har vaert tre fantastiske dager i en by som for bare faa aar siden var i kryssilden mellom gerilja og militaere. Som alle andre steder ble vi mottatt med hjertelig aapenhet, men her var det om mulig enda ett hakk mere generositet. Alle onsker aa vise den andre siden av Colombia. Siste dagen ble vi beordret fri siste halvdel av dagen, fordi vi hadde jobbet saa bra. Vi ble da innvitert for aa feire sekretaerenes nasjonaldag (det er sant..) , som er en dedikert dag for alle offentlig ansatte sekretaerer. Her var det to band som spilte Vallenato, og alle maatte opp paa gulvet. Vel, i dag var det tre som klarte aa lure seg unna, saa Baard maatte prove aa redde den Norske Aere. Dessverre bekreftet det bare at rytmer er noe vi nordboere har pakket inn i lag paa lag med klaer.
For vi kom til Puerto Wilches var det litt komplisert befraktning som maatte overvinnes. FLyet som skulle frakte Louisa, Maiken og Jorgen var odelagt. Disse maatte derfor ta buss, en buss de rakk med knapp margin. Bussen tok ti timer paa en litt daarlig kjerrevei. Baard hadde reist i forveien til Barrankabermeja dagen for.
Baard motte med de fra bussen tirsdag morgen og dro med dem til Puerto Wilches - to timer til.
Erik og Susann kom i fly paa tirsdag kveld og ble hentet av Louisa.
Tirsdagen brukte vi, Jorgen, Maiken og Baard paa undersokelser av ca 40 pasienter. De Colombianske optikerne syntes tydeligvis det var greit at vi var der, det var vel bare en av de tre som jobbet noe saerlig denne dagen. Vi fikk en veldig bra oppladning til neste dag, og de som for ikke hadde snakket ett kvekk spansk begynte plutselig aa lire av seg lange setninger - veldig bra.
Onsdag var det varmt, vi hadde to okter. For det meste var det katarakt og ptrygium som ble viderehenvist til Oftalmolog, en stor tumor saa vi, en del toxoplasmose og annet som vi kommer tilbake med.
Torsdag hadde vi en uttorrende okt i sikkert 40 grader, og i hvert fall 60 pasienter for lunsj. Paa toppen av at dette var desidert varmeste dagen gikk strommen i 90% av Colombia og dermed ogsaa vaare vifter. Til lunsj saa det ut som vi alle hadde badet med klaera paa. Da ble vi hentet direkte til Sekretaer - festen, vi var med andre ord ikke like pyntet som alle andre.
I dag, fredag, ble vi hentet med smaafly paa en liten gressslette midt i en palmeplantasje paa 9000 hektar. Det var en flott retur til Bogota med en hyggelig flyver som tolv ganger i aaret donerer seg og sitt fly til tjeneste for Patrulla Aera

No comments: